Novice

Athletic fitness - fitnes za množice

Nova športna disciplina, ki združuje različne elemente moči in vzdžljivosti , kakor tudi uravnotežene fiziologije. Pravi šport za fit ženske in moške!

Fitness in bodybuilding še vedno predstavljata velik tabu. V želji, da bi oba športa kar se da približalo čim širši populaciji aktivnih posameznikov, je mednarodna zveza IFBB uvedla novo kategorijo, poimenovano Athletic fitness. Kategorija združuje več elementov fiziološke in mentalne pripravljenosti. Tekmovalci so razdeljeni glede na spol, torej ženski in moški, v dve kategoriji:

  • Ženske: do 163 cm in nad 163 cm
  • Moški: do 175 cm in nad 175 cm

Tekmovanje je razdeljeno na tri področja; vsako preverja posamezen element moči, vzdržljivosti in videz tekmovalca. Tekmovanje se prične z zgibi (moč) in skleki (moč), nadaljuje z veslanjem na ergometru (vzdržljivost) ter konča s poziranjem (videz). Vsak element predstavlja tretjino končne ocene tekmovalca.

Seveda vsakdo ne mara nastopiti na odru, toda tudi v tem primeru obstaja rešitev. Athletic fitness namreč ni tekmovanje, ki bi se odvijalo samo pod bliščem odrskih luči, ampak, kot je bilo že v uvodu omenjeno, je to šport, ki bi ga zveza IFBB rada približala čim širšemu krogu aktivnih posameznikov. Na ta način se bodo tekmovanja dogajala tudi po lokalnih fitnes centrih. Tekmovanje bo razdeljeno na tri dele, z razliko, da poziranja pred sodniki ne bo. Tekmovalo se bo samo v treh krogih: 1. dvig telesa, 2. dipsi in 3. veslanje na ergometru ali pliometrični poskoki.

Rezultati bodo objavljeni na spletu, tako da se boste lahko primerjali s tekmovalci iz celega sveta!

Več o pravilih in izvedbi tekmovanja si lahko preberete v priloženi PDF zgibanki.

PDF zgibanka