Novice

Naredili smo korak naprej - letno poročilo 2012

Po nekaj letih premora smo v Sloveniji dočakali državno prvenstvo zveze IFBB v fitnesu in bodibildingu. Minilo je leto dni od ustanovitve slovenske fitnes in bodibilding zveze FBZS ‒ IFBB, pri čemer je nastala tudi želja po prvenstvu. Zvezi so na pomoč priskočili številni, ki so pripravljeni sodelovati pri razvoju zveze oziroma fitnesa in bodibildinga kot športne panoge v Sloveniji. Z njihovo pomočjo in finančno podporo podjetja Maxximum je zveza FBZS ‒ IFBB 27. oktobra 2012 v Festivalni dvorani Lent v Mariboru organizirala tekmovanje v fitnesu in bodibildingu Maxximum Open. Poleg kategorij Bodybuilding in Classic Bodybuilding smo v Mariboru videli tudi nekaj novih kategorij, ki so zanimive tako za nove tekmovalce kot za gledalce. To sta predvsem kategorija Bikini za ženske in kategorija Athletic Physique za moške. 

Tekmovalke v kategoriji Bikini morajo imeti trenirano, lepo oblikovano, a še vedno ženstveno postavo in ravno pravšnji odstotni delež maščobe, da se ne vidijo prav vsi mišični detajli. Lahko bi rekli, da se za nastop v tej kategoriji zahteva postava, ki si jo želi imeti veliko deklet in si jo tudi želi videti večina moških. Za primer si poglejte Tanjo Čanč, zmagovalko letošnjega amaterskega tekmovanja Arnold Classic Europe in prvo profesionalno tekmovalko v kategoriji Bikini v Sloveniji. 

Podobna kategorija, Athletic Physique, je na novo uvedena tudi za moške. Tekmovalci te kategorije se ponašajo z atletskim videzom, z lepo izraženimi trebušnimi mišicami in za splošen okus ljudi ravno pravimi mišičnimi detajli. Lahko bi rekli, da je cilj tekmovalcev telo, ki si bi ga želel vsak moški, in videz, ki privabi marsikateri ženski pogled. 

Poleg teh sta tekmovalcem namenjeni še dveh zanimivi kategoriji, ki jih na podobnih tekmovanjih ne vidimo pogosto. To sta kategorija za tekmovalce na invalidskih vozičkih in kategorija za novince. V kategoriji za novince nastopajo tekmovalci, ki se prvič udeležijo takega tekmovanja, sodniki pa si pridržujejo pravico, da tekmovalca, ki bi po videzu močno izstopal, prerazvrstijo v katero izmed višjih kategorij. 

Podjetje Maxximum se je odločilo za kritje vseh stroškov tekmovanja, zaslužek od prodanih vstopnic pa je namenilo zvezi FBZS ‒ IFBB. Denar je namenjen kritju stroškov udeležbe naših najboljših tekmovalcev na evropskih in svetovnih prvenstvih. Več informacij o tekmovanju najdete na spletnem naslovu www.maxximum-open.si.